Laatste nieuws
map

Turkije Lawyers for Lawyers en FTW in Istanbul voor hoorzittingen

15 mei 18 

Op 10 mei 2018 werden in Istanbul drie zittingen gehouden in strafzaken tegen advocaten die verdacht worden van terrorisme gerelateerde misdaden: de KCK-zaak, de ŐHD-zaak en een nieuwe zaak (aangaande het Cizre-protest). Vertegenwoordigers van Lawyers for Lawyers (L4L) en Fair Trial Watch hebben twee van die zittingen waargenomen, samen met waarnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Ze werden vergezeld door Nardy Desloover, voormalig deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam, die de Nederlandse Orde van Advocaten vertegenwoordigde.

Sinds de couppoging in juli 2016 zijn 1539 advocaten vervolgd in Turkije. 580 advocaten zijn gearresteerd en 103 advocaten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, allemaal wegens terrorisme gerelateerde aanklachten (Bron: "Incarceration of Turkish lawyers | En masse arrests and convictions," The Arrested Lawyers Initiative, april 2018, zie www.arrestedlawyers.org). Veel advocaten zijn verdachten in meer dan één zaak.

Uit gesprekken met advocaten en organisaties in Istanbul bleek dat de situatie van advocaten in Turkije nog steeds zeer moeilijk is. Alle beschuldigde en gedetineerde advocaten worden ernstig belemmerd in het verdedigen van hun cliënten. De beschuldigingen en arrestaties hebben ook een chilling effect op andere advocaten.

De KCK-zaak

De eerste zitting was de 16e hoorzitting in de KCK-zaak: een zaak die begon met de arrestatie van 46 advocaten in november 2011 en nog steeds loopt. De beschuldigde advocaten vertegenwoordigden allemaal de PKK-leider Abdullah Őcalan en zijn beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en terrorisme gerelateerde activiteiten. Sommige advocaten hebben bijna 2,5 jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

Slechts 5 beklaagden waren aanwezig. De advocaten wezen op onregelmatigheden die ze aantroffen in de dossiers van de momenteel vervolgde rechters, officieren van justitie en politieagenten (die eerder betrokken waren bij hun zaak) die op verzoek aan de advocaten waren toegevoegd aan het dossier. Ze vroegen de rechtbank om dit te onderzoeken. De zaak is uitgesteld tot 30 oktober 2018.

Zaak inzake het Cizre-protest

De tweede zitting was een nieuwe zaak, waarbij 18 advocaten terechtstaan voor het organiseren van een demonstratie op 15 september 2015 en het oplezen van een persverklaring tegen de belegering van Cizre in Zuidoost-Turkije, waardoor inwoners geen toegang hadden tot spoedeisende zorg. voedsel of water. Ze worden beschuldigd van terroristische propaganda en schenden artikel 32 van wet 2911, waarin ongeoorloofde demonstraties zijn verboden. Drie van deze advocaten zitten in voorlopige hechtenis voor andere zaken, de andere beklaagden zitten momenteel niet in de gevangenis.

De beschuldigde advocaten zijn Avni Güçlü Sevimli, Şerafettin Can Atalay, Sinan Zincir, Sezin Uçar (in detentie), Ramazan Demir, Onur Şahinkaya, Neziha Eken, Naciye Demir (in detentie), Mustafa Rüzgar, Mehmet Űmit Erdem, Banu Güveren, Baran Doğan, Diren Yeşil, Ebru Timtik (in detentie), Ercan Kanar, Gökmen Yeşil, Güray Dağ, Hüseyin Boğatekin.

De verdediging bepleitte dat het recht op vrijheid van meningsuiting, vergadering en betoging ook van toepassing is op advocaten, en dat zij daarom moeten worden vrijgesproken. Ook werd betoogd dat de procedurele rechten van de beklaagden waren geschonden. De officier van justitie heeft geen toestemming gekregen van het Ministerie van Justitie om de advocaten te vervolgen, hoewel dit een wettelijk vereiste is. Bovendien werden twee van de gedetineerde advocaten gehoord via een videoverbinding en niet in de rechtszaal, hetgeen met name door één van hen werd aangevochten. De andere verdachte advocaten steunden haar bezwaar door te weigeren een verklaring af te leggen totdat ook de gedetineerde verdachten in de rechtszaal aanwezig zouden kunnen zijn.

De verdediging verzocht de zaak daarom aan te houden. Dit verzoek werd ingewilligd: de zaak werd uitgesteld tot 8 november 2018.

De ŐHD-zaak

De derde zitting betrof 9 advocaten die beschuldigd worden van deelneming aan een terroristische organisatie voor activiteiten zoals het bezoeken van cliënten in de gevangenis, het indienen van klachten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het onderhouden van contacten met internationale organisaties. Dit was het 8e zitting in deze strafzaak.

De vertegenwoordigers van L4L en Fair Trial Watch konden deze zitting niet bijwonen, omdat het tegelijkertijd plaatsvond met de andere zittingen. We hebben begrepen dat één van de beschuldigde advocaten een verklaring aflegde. Deze zaak werd uitgesteld tot 6 september 2018. Op die zitting zal de verdediging hun inhoudelijke verdediging voeren.

Zorgen

L4L en Fair Trial Watch zijn vanzelfsprekend nog steeds erg bezorgd over de situatie van advocaten in Turkije en zullen de strafzaken

Nieuws Turkije


Doe mee aan de AVDR voor L4L Rally!

26 jun 18 Steun Lawyers for Lawyers Ronkende en pruttelende motoren. Brullende en puffende uitlaten. Een hippe Eend, Fiatje 500 of een gestroomlijnde bolide met blinkend chroom. Het maakt niet uit waarin je rijdt – nou ja, het oog wil ook wat – het gaat primair om het goede doel: Lawyers for Lawyers. Op 6 oktober is het zo ver: […]

Turkije L4L and FTW in Istanbul for hearing Ezilenlerin Hukuk Bürosu

22 jul 18 Pre-trial detention of lawyers extended On 16 and 17 July 2018, 23 people accused of being a member of a terrorist organization and of terrorist propaganda stood trial in Istanbul. Four of them are lawyers of the Ezilenlerin Hukuk Bürosu (“Law firm of the Oppressed”): Sezin Uçar, Őzlem Gümüştaş, Gülhan Kaya and Ali Haydar Doğan. […]

Turkije Video interview met Ramazan Demir

18 jul 18 Lawyers for Lawyers spreekt met advocaat Ramazan Demir uit Turkije over de situatie van advocaten in Turkije, het bijwonen van zittingen in de zaken tegen advocaten die terecht staan in connectie met hun professionele activiteiten en de persoonlijke situatie van Ramazan Demir.  Veel dank aan de Academie voor de Rechtspraktijk (AvdR) voor het opnemen en produceren […]

Turkey Mustafa Aydin released

30 jun 18 On 27 June 2018, lawyer Mustafa Aydin was released from prison. One day earlier, Lawyers for Lawyers, together with five other organizations, called for the immediate release of Mustafa Aydin. Mr Aydin was arrested on 16 August 2016. Fifteen months later, on 10 November 2017, he was indicted and charged with being a member of an […]

Turkey Joint statement on situation of Mustafa Aydin

26 jun 18 <<PDF – version statement>> The undersigned organizations are very concerned about the ongoing pre-trial detention of and lack of medical treatment for Mustafa Aydin, a lawyer from Istanbul. Mr Aydin will be heard in court this Wednesday, 27 June 2018. Mr Aydin was arrested on 16 August 2016 and has been in pre-trial detention ever […]

Turkije Lawyers for Lawyers en FTW bezoeken advocatenkantoren

17 mei 18 Op 10 mei 2018 werden in Istanbul drie zittingen gehouden in zaken tegen advocaten die verdacht worden van terrorismegerelateerde misdaden: de KCK-zaak, de ŐHD-zaak en een nieuwe zaak (inzake het Cizre-protest). Vertegenwoordigers van Lawyers for Lawyers (L4L) en Fair Trial Watch (FTW) namen twee van die zittingen waar, samen met waarnemers uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk, […]