Download brief

Print de brief op officieel papier van uw kantoor, onderteken en verstuur hem naar het vermelde adres.

Jorge Eliecer Molano Rodriguez

Jorge Eliecer Molano Rodriguez is een Colombiaanse advocaat die juridische bijstand verleent aan verschillende organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten. De advocaat Molano Rodríguez staat ook slachtoffers en familieleden bij in o.a. de volgende zaken: de gedwongen verdwijningen van 11 personen na de gebeurtenissen die plaatsvonden in het Paleis van Justitie in Bogota op 6 en 7 november 1985 (een groep van de guerilla drong toen het Paleis van Justitie binnen en eiste dat een zaak geopend werd tegen de toenmalige President. Zij gijzelden rechters van de Hoge Raad van Colombia en het drama eindigde in de dood van tientallen personen, waaronder rechters en leden van de guerilla); de moord op 21 februari 2005 op verschillende leden van de Comunidad de Paz van San José de Apartado (ook minderjarigen werden vermoord en verminkt door militairen en paramilitairen. De Comunidad bestaat uit bewoners van enkele dorpen in de provincie Antioquia, die hebben gezworen geen deel te nemen aan het conflict tussen het leger, de paramilitairen en de guerilla).

De advocaat staat ook verschillende personen bij in zaken waarin organisaties en verdedigers van mensenrechten bespioneerd worden door de binnenlandse veiligheidsdienst en in zaken die buitengerechtelijke executies betreffen.

In de eerste weken van december 2009 hebben personen gekleed in burger zich gemeld bij het huis van de advocaat en hebben geprobeerd om daar binnen te treden. De mobiele telefoon van de advocaat wordt al sinds enige tijd afgeluisterd (waarschijnlijk door de binnenlandse veiligheidsdienst) en dit lijkt in de afgelopen maand te zijn verergerd. Ook wordt zijn kantoor door verschillende personen gekleed in burger in de gaten gehouden en is hij bedreigd via internet. Eén van die bedreigingen luidde als volgt: “Wij willen duidelijk maken dat als ons of onze familieleden iets overkomt, wij de rechter en haar assistent de advocaat Jorge Molano daarvoor verantwoordelijk houden, moge ons bloed over deze personen vloeien”. Het lijkt alsof deze boodschap is achtergelaten door een voormalig lid van het nationale leger. De levenspartner van de advocaat wordt de afgelopen maanden herhaaldelijk achtervolgd.

Advocaten voor Advocaten wil de lokale regering verzoeken om onmiddellijke en effectieve maatregelen te treffen met als doel de daadwerkelijke bescherming van de advocaat en verdediger van de mensenrechten Jorge Eliecer Molano Rodriguez en zijn familie zodat hij in staat wordt gesteld om in volledige vrijheid zijn beroep uit te oefenen. Ook verzoeken wij de lokale juridische instanties om de noodzakelijke onderzoeken uit te voeren zodat de verantwoordelijke personen kunnen worden geïdentificeerd en berecht. L4L organiseerde een schrijfactie voor Jorge Eliecer Molano Rodriguez. Zie hier de brieven die destijds verstuurd zijn.

Brieven verstuurd? laat het ons weten!

Naam

Please leave this field empty.

Emailadres

Anti spam maatregel: vul de tekst in (verplicht)

captcha