L4L Award

award sirikan

2017 laureate

Sirikan Charoensiri

Jorge Molano , Colombia

2015 laureate

Jorge Molano

 

Magamed Abubakarov

2013 laureate

Magamed Abubakarov

 

Alec Muchadehama, Zimbabwe

2011 laureate

Alec Muchadehama

Over de L4L Award

De Lawyers for Lawyers Award wordt uitgereikt aan een advocaat of groep advocaten die zich op uitzonderlijke wijze inspannen om de rechtsstaat en mensenrechten te bevorderen en vanwege dit werk zijn bedreigd.

Doel
De Lawyers for Lawyers Award is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Lawyers for Lawyers (L4L) en wordt iedere twee jaar uitgereikt. L4L streeft ernaar dat advocaten, in overeenstemming met het internationale recht, de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ en de ‘Basic Principles on the Role of Lawyers’ van de Verenigde Naties, hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen. Altijd en overal.

De prijs
Advocaten over de hele wereld kunnen genomineerd worden om in aanmerking te komen voor de prijs. De prijs bestaat uit een aandenken en een gelddonatie van € 10.000,-.

Award seminar 2017

‘The Voice of Rights’, about lawyers and freedom of expression

Op 19 mei 2017 heeft de Thaise mensenrechtenadvocaat Sirikan Charoensiri (June) de Lawyers for Lawyers Award 2017 in ontvangst genomen in Amsterdam. Zij ontving de prijs uit handen va Jorge Molano uit Colombia, die de prijs twee jaar geleden ontving. Sirikan Charoensiri is de eerste vrouw die de L4L-Award heeft ontvangen. De jury heeft zich bij haar keuze voor Sirikan Charoensiri laten leiden door haar “unwavering courage and commitment” en “to draw attention to the human rights situation in Thailand that is relatively unknown in the West. Voorafgaand aan de uitreiking werd stilgestaan bij de vele andere genomineerden. Speciale aandacht was er voor de twee andere genomineerden die op de shortlist van de jury stonden: Iyad Alami uit de Occupied Palestinian territories en Dr. Mohamed al – Roken uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van collega-advocaten van over de hele wereld tot besluit van het seminar ‘The Voice of Rights, about lawyers and freedom of expression’.

Award seminar 2015

Lawyers are not their clients

Jorge Molano, een Colombiaanse mensenrechtenadvocaat en lid van DHColombia, ontving op 29 mei 2015 de Lawyers for Lawyers Award 2015. De jury heeft zich bij haar keuze voor Molano laten leiden door zijn “immense personal courage and stamina” en “to draw attention to the largely overlooked dire human rights situation in Colombia“. Mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld waren genomineerd voor de Lawyers for Lawyers Award. Een deskundige jury koos uiteindelijk voor Molano. Khalil Maatouk uit Syrië en Pu Zhiqiang uit China werden door de jury aangewezen als tweede en derde.

Reportages, foto’s en video’s.

Award seminar 2013

Lawyers controlled, independence at stake?

Op 31 mei 2013 heeft de Russische advocaat Magamed Abubakarov in Amsterdam de Lawyers for Lawyers Award in ontvangst genomen.Magamed Abubakarov is een etnische Tsjetsjeen die zich als advocaat vestigde in Grozny, Tsjetsjenië, in 2004. Hij treedt met name op in politiek gevoelige zaken. Hij werd door de jury geprezen om zijn “uitzonderlijke moed en doorzettingsvermogen”. Volgens Egbert Myer, die de advocaat namens de jury toesprak, kende de jury de prijs “unaniem en met trots” toe aan Magamed Abubakarov, in de hoop dat de award “hem zal bemoedigen zijn dappere en broodnodige werk in een gevaarlijke situatie voort te zetten.” Zie hier het gehele juryrapport.

Bijzondere vermelding was er voor de nummers twee en drie op de shortlist van de jury, te weten Shahzad Akbar uit Pakistan en Olga Hamadi en Gustaf Kawer uit Indonesië.

Reportages, foto’s en video’s.

Award seminar 2011

25 jaar Lawyers for Lawyers

De allereerste Lawyers for Lawyers Award is op 15 april 2011 uitgereikt aan Alec Muchadehama, mensenrechtenadvocaat uit Zimbabwe.

Alec Muchadehama werkt sinds 2003 bij Zimbabwe Lawyers for Human Rights ter verdediging van vele activisten, oppositieleden en mensen uit het maatschappelijk middenveld. Daarbij reist hij zijn hele vaderland door om verdwenen activisten op te sporen. Muchadehama wordt constant bedreigd door de overheid. Hij is al verschillende malen opgepakt en vervolgd, en hij heeft een tijd moeten onderduiken bij een ambassade, na ontsnapt te zijn aan een ontvoeringspoging. Veel van zijn collega’s zijn ondertussen het land ontvlucht maar Alec Muchadehama blijft zich, ondanks alles, inzetten voor de mensenrechten in een land dat zich in een diepe crisis bevindt. Zie hier meer informatie over Alec Muchadehama.

Reportages, foto’s en video’s